شاخص‌های رشد و محتوای اسیدهای چرب عضله ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) تغذیه شده با خوراک کاملاً گیاهی حاوی سطوح مختلف اسیدهای چرب تک غیر اشباع و نسبت‌های لینولئیک اسید به لینولنیک اسید

نویسندگان

1 گروه شیلات و آبزیان، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

2 پژوهشکده آرتمیا و آبزی‌پروری، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

3 مرکز تحقیقات آرتمیای کشور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران

10.22092/isfj.2025.133111

چکیده

افزایش جهانی تولیدات آبزی‌پروری باعث افزایش نیاز به روغن ماهی جهت تولید خوراک آبزیان پرورشی شده است. استفاده از روغن گیاهی به جای روغن ماهی، سبب افزایش پایداری تولید آبزی‌پروری و افزایش سوددهی مزارع پرورش آبزیان می‌‌شود. مطالعه حاضر برای ارزیابی اثر سطوح مختلف اسیدهای چرب تک غیر اشباع (25 و 55 درصد) خوراک با نسبت‌های مختلف لینولئیک اسید (LA): لینولنیک اسید (ALA) (1، 2 و 8) در خوراک فاقد پودر و روغن ماهی بر عملکرد رشد و الگوی اسیدهای چرب عضله ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 650 قطعه ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان تریپلوئید با وزن متوسط 17/0± 5/14 گرم به صورت تصادفی میان 7 تیمار آزمایشی با 3 تکرار در مخازن پلی اتیلنی 300 لیتری توزیع شدند. ماهیان به مدت 4 ماه با جیره‌های آزمایشی تغذیه شدند. پس از طی این مدت، گروه‌های مختلف آزمایشی به مدت یک ماه نیز با جیره پایانی که دارای روغن ماهی بود، تغذیه شدند. شاخص‌های رشد ماهیان گروه‌های مختلف آزمایشی در پایان هر دو دوره فاقد تفاوت آماری معنی‌دار بود (05/0p>). نسبت اسیدهای چرب چندغیراشباع سری3 n-به سری6 n- (n-6 PUFA/n-3PUFA) عضله ماهی در هر دو دوره در تیمار 5 (ماهیان تغذیه شده با خوراک حاوی 55 درصد MUFA و نسبت LA:ALA برابر 8) نسبت به تیمار شاهد به طور معنی‌داری افزایش یافت (05/0p<). در دوره اول پرورش محتوای دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA)، ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) و اسیدهای چرب چندغیراشباع (PUFA) عضله ماهیان همه تیمارها نسبت به گروه شاهد کاهش معنی‌داری داشت (05/0p<). تغذیه پایانی با جیره حاوی روغن ماهی توانست محتوای اسیدهای چرب مذکور را در عضله ماهیان بازسازی نماید، البته محتوای DHA عضله ماهیان تیمار 5 نسبت به گروه شاهد به طور معنی‌داری پایین بود (05/0p<). نتایج مطالعه حاضر نشان داد که ترکیب مناسب روغن‌های گیاهی بدون اثر منفی بر رشد ماهیان حتی تا وزن قابل ارائه به بازار می‌تواند جایگزین روغن ماهی شود. همچنین می‌توان با استفاده از یک دوره تغذیه پایانی کوتاه‌مدت با خوراک حاوی روغن ماهی، محتوای اسیدهای چرب عضله ماهیان را برای افزایش ارزش غذایی آن بازسازی نمود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Growth indices and muscle fatty acid content of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed whole plant meal diet contained different levels of monounsaturated fatty acids and linoleic acid to linolenic acid ratios

نویسندگان [English]

  • Z. Mahmoudikia 1
  • A. Imani 1
  • R. Manaffar 1
  • F. Noori 2
  • R. Jalili 3
1
2
3