اثر خوراک حاوی پروبیوتیک Lactobacillus acidophilus و پلی‌فنول فرولیک اسید بر ایمنی غیراختصاصی و فعالیت آنزیم‌‌های آنتی‌اکسیدانی در ماهی قرمز (Carassius auratus)

نویسنده

گروه گروه شیلات، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر، ایران

10.22092/isfj.2025.133854

چکیده

در مطالعه حاضر، تاثیر جیره‌‌های حاوی پروبیوتیکLactobacillus acidophilus   (LA) و پلی‌‌فنول فرولیک اسید (FA) را بر عملکرد رشد، میزان ایمنی غیر اختصاصی، و فعالیت آنزیم‌‌های آنتی‌‌اکسیدانی در ماهی قرمز (Carassius auratus) مورد بررسی قرار گرفت. 240 عدد ماهی با وزن اولیه 35/0±34/3 گرم با چهار جیره آزمایشی شامل مقدار صفر از مکمل‌‌های غذایی (T0)، 108× 6 واحد تشکیل دهنده‌‌ کلنی بر گرم پروبیوتیک LA (T1)، 100 میلی‌گرم بر کیلوگرم FA (T2) و ترکیبی از LA و FA (T3) به مدت 8 هفته تغذیه شدند. نتایج نشان داد که وزن نهایی، افزایش وزن و نرخ رشد ویژه به طور قابل‌توجهی تحت تأثیر LA و FA قرار گرفتند و بیشترین رشد در تیمار T3 مشاهده شد (P<0.05). سطوح ایمونوگلوبولین تام، IgM و لیزوزیم با رژیم غذایی FA و LA افزایش یافت (05/0>p). سطوح ایمونوگلوبولین تام، IgM و لیزوزیم با رژیم غذایی FA و LA افزایش یافت. فعالیت مالون دی آلدئید (MDA) به‌وسیله جیره‌های آزمایشی کاهش یافت و کمترین مقدار آن به طور قابل‌توجهی در تیمار T3 در مقایسه با گروه شاهد مشاهده شد (05/0>p). ماهی‌هایی که با جیره‌های حاوی LA یا FA تغذیه شده بودند، افزایش قابل‌توجهی در فعالیت کاتالاز (CAT)، سوپراکسید دیسموتاز (SOD) و گلوتاتیون پراکسیداز (GPX) نسبت به گروه شاهد نشان دادند (05/0>p). نتایج نشان داد که این مکمل‌‌های غذایی به صورت هم‌زمان در غلظت‌‌های 100 میلی‌‌گرم بر کیلو‌‌گرم فرولیک اسید و 108× 6 کلنی بر گرم پروبیوتیک LA (T3)، از پتانسیل افزایش رشد، ایمنی ذاتی و آنزیم‌‌های آنتی‌‌اکسیدانی در ماهی قرمز برخوردارند. هر دو مکمل خوراکی اثرات هم‌افزایی نشان دادند و توصیه می‌‌شود از این ترکیبات به طور هم‌زمان برای آبزی‌پروری پایدار استفاده شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of dietary probiotic Lactobacillus acidophilus and polyphenol ferulic acid on non-specific immunity and antioxidant activity in goldfish (Carassius auratus)

نویسنده [English]

  • M. Bahrekazemi