تأثیر سطوح مختلف لیزین و هیستیدین در جیره فیل‌ماهی (Huso huso) بر شاخص‌های آنتی‌اکسیدانی کبد

نویسندگان

1 انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، گیلان

2 بخش بهداشت مواد غذایی و آبزیان ، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران

3 مزرعه پرورش ماهی خاویاری بلوگا، رشت، گیلان، سنگر

10.22092/isfj.2025.134220

چکیده

هدف از این پژوهش، بررسی اثرات سطوح مختلف لیزین و هیستیدین در جیره غذایی فیل‌ماهی(Huso huso) بر عملکرد شاخص‌های آنتی‌اکسیدانی و میزان استرس اکسیداتیو در بافت کبد بود. بدین منظور، تعداد 315 عدد فیل‌ماهی با میانگین وزنی اولیه 2 ± 20 گرم به صورت تصادفی و پس از دو هفته سازگاری، در  7 تیمار با سه تکرار در 21 مخزن فایبرگلاس 2000 لیتری با تراکم 15 عدد در هر مخزن توزیع شدند. سطوح لیزین شامل 4/0و 8/0 درصد و سطوح هیستیدین شامل2/0 ، 5/0و 8/0 درصد در جیره پایه بود. پس از 8 هفته تغذیه، نمونه‌برداری از بافت کبد جهت اندازه‌گیری شاخص‏های آنتی اکسیدانی شامل فعالیت آنزیم‌های سوپراکسید دیسموتاز (SOD)،کاتالاز (CAT)،گلوتاتیون‌پراکسیداز (GPx) و شاخص‏های پراکسیداسیون لیپیدی: مالون‌دی‌آلدئید (MDA) صورت گرفت. نتایج نشان داد که بالاترین سطوح ترکیبی (8/0 درصد لیزین و 8/0 درصد هیستیدین) باعث بهبود معنی‌دار فعالیت سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، گلوتاتیون پراکسیداز و کاهش سطح مالون دی آلدئید درکبد فیل‌ماهی گردید (05/0p<). یافته‌های این مطالعه نشان‌دهنده نقش کلیدی لیزین و هیستیدین در سطوح بهینه در تعدیل استرس اکسیداتیو و ارتقاء سلامت کبد در فیل‌ماهی است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of different lysine and histidine levels in the diet of beluga sturgeon (Huso huso) on liver antioxidant indices

نویسندگان [English]

  • M. Mohseni 1
  • S. Mehdizadeh Mood 2
  • A. Mahdavi 2
  • S. Hassanpour Laskukalayeh 3
1
2
3