گروه شیلات، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
10.22092/isfj.2025.134533
چکیده
در مطالعه حاضر، تأثیر اسید آمینه تائورین بر شاخصهای خونی، ایمنی، آنزیمهای آنتیاکسیدانی و کبدی در ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) تغذیه شده با جیره حاوی پودر چربی مورد بررسی قرار گرفت. جیرههای آزمایشی شامل کنترل مثبت (حاوی روغن ماهی و روغن کانولا)، کنترل منفی (پودر چربی و بدون تائورین) و جیرههای مبتنی بر پودر چربی حاوی 5/0، 1 و 2 درصد تائورین بودند. 225 عدد قزلآلای رنگینکمان با میانگین وزنی اولیه 03/0±00/12 گرم، به مدت 58 روز، روزانه سه بار در حد سیری با جیرههای آزمایشی تغذیه شدند. نتایج نشان داد، اختلاف معنیداری در هموگلوبین بین تیمارهای مختلف آزمایشی مشاهده نگردید (05/0<p) درحالیکه گلبول سفید و قرمز با افزودن 2 درصد تائورین بیشترین مقدار را نشان داد (05/0p<). هماتوکریت و متوسط حجم گلبول قرمز در جیره تائورین 1 درصد و اما متوسط هموگلوبین در گلبول قرمز در جیره کنترل منفی و متوسط غلظت هموگلوبین در گلبول قرمز در جیره تائورین 5/0 درصد در بالاترین سطح قرار داشت (05/0>p). علاوهبراین، افزودن تائورین 2 درصد به جیره منجر به افزایش غلظت کلسترول، تریگلیسرید، پروتئین تام و گلوکز گردید. مقادیر آسپارتات آمینوترانسفراز و آلانین آمینوترنسفراز با افزودن 2 درصد تائورین به جیره حاوی پودر چربی به طور معنیداری کاهش یافت (05/0>p). همچنین فعالیت آنزیمهای کاتالاز و سوپر اکسید دیسموتاز در تیمار حاوی 2 درصد تائورین و فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز در تیمارهای 1 و 2 درصد تائورین ارتقاء یافت و بالاترین فعالیت مالون دیآلدهید مربوط به جیره کنترل منفی بود (05/0p<). بهعلاوه، با افزودن 2 درصد تائورین فراسنجههای ایمنی (ایمنوگلوبین، کمپلمان و لیزوزیم) بهبود یافتند. بر اساس یافتههای مطالعه حاضر، افزودن تائورین 2 درصد به منظور بهبود شاخصهای خونی، بیوشیمیایی، فعالیت آنتیاکسیدانی و ایمنی در قزلآلای رنگینکمان تغذیهشده با جیره مبتنی بر 70 درصد پودر چربی پیشنهاد میگردد.
Effects of taurine supplementation in diet containing fat powder on hematological, immunological parameters antioxidant and hepatic enzymes in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)