تأثیر افزودن تائورین به جیره حاوی پودر چربی بر شاخص‌های خونی، ایمنی، آنزیم‌‌های آنتی‌اکسیدانی و کبدی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss)

نویسندگان

گروه شیلات، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

10.22092/isfj.2025.134533

چکیده

در مطالعه حاضر، تأثیر اسید آمینه تائورین بر شاخص‌های خونی، ایمنی، آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی و کبدی در ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) تغذیه شده با جیره حاوی پودر چربی مورد بررسی قرار گرفت. جیره‌های آزمایشی شامل کنترل مثبت (حاوی روغن ماهی و روغن کانولا)، کنترل منفی (پودر چربی و بدون تائورین) و جیره‌های مبتنی بر پودر چربی حاوی 5/0، 1 و 2 درصد تائورین بودند. 225 عدد قزل‌‌آلای رنگین‌‌کمان با میانگین وزنی اولیه 03/0±00/12 گرم، به مدت 58 روز، روزانه سه بار در حد سیری با جیره‌های آزمایشی تغذیه شدند. نتایج نشان داد، اختلاف معنی‌‌‌داری در هموگلوبین بین تیمارهای مختلف آزمایشی مشاهده نگردید (05/0<p) درحالی‌که گلبول سفید و قرمز با افزودن 2 درصد تائورین بیشترین مقدار را نشان داد (05/0p<). هماتوکریت و متوسط حجم گلبول قرمز در جیره تائورین 1 درصد و اما متوسط هموگلوبین در گلبول قرمز در جیره کنترل منفی و متوسط غلظت هموگلوبین در گلبول قرمز در جیره تائورین 5/0 درصد در بالاترین سطح قرار داشت (05/0>p). علاوه‌براین، افزودن تائورین 2 درصد به جیره منجر به افزایش غلظت کلسترول، تری‌گلیسرید، پروتئین تام و گلوکز گردید. مقادیر آسپارتات آمینوترانسفراز و آلانین آمینوترنسفراز با افزودن 2 درصد تائورین به جیره حاوی پودر چربی به طور معنی‌داری کاهش یافت (05/0>p). همچنین فعالیت آنزیم‌های کاتالاز و سوپر اکسید دیسموتاز در تیمار حاوی 2 درصد تائورین و فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز در تیمارهای 1 و 2 درصد تائورین ارتقاء یافت و بالاترین فعالیت مالون ‌دی‌آلدهید مربوط به جیره کنترل منفی بود (05/0p<). به‌علاوه، با افزودن 2 درصد تائورین فراسنجه‌های ایمنی (ایمنوگلوبین، کمپلمان و لیزوزیم) بهبود یافتند. بر اساس یافته‌های مطالعه حاضر، افزودن تائورین 2 درصد به منظور بهبود شاخص‌‌های خونی، بیوشیمیایی، فعالیت آنتی‌‌اکسیدانی و ایمنی در قزل‌‌آلای رنگین‌‌کمان تغذیه‌‌شده با جیره مبتنی بر 70 درصد پودر چربی پیشنهاد می‌گردد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of taurine supplementation in diet containing fat powder on hematological, immunological parameters antioxidant and hepatic enzymes in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)

نویسندگان [English]

  • F. Norouzi
  • S. Yegane
  • F. Firouzbakhsh
  • B. Adhami