گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، گیلان، ایران
10.22092/isfj.2025.134723
چکیده
در این تحقیق، اثر سه وعده غذادهی 1، 2 و 3 بار تغذیه در شبانه روز روی رشد و شاخصهای تغذیهای فیل ماهی (Husohuso) جوان مورد بررسی قرارگرفت. فیل ماهیان پرورشی (4/10 ± 8/144 گرم) در سه تیمار (شامل 1، 2 و 3 بار غذادهی در روز) و هر یک با سه تکرار در مخازن بتونی گرد با حجم 800 لیتر به تعداد 20 عدد در هر مخزن توزیع شدند و در فصل زمستان (8/1±8/9 درجه سانتیگراد) به مدت 10 هفته و بر اساس اشتها مورد تغذیه قرارگرفتند. هر دو هفته یکبار، وزن و طول کل ماهیان اندازه گیری و شاخصهای رشد و تغذیه محاسبه شدند. نتایج نشان داد، با وجود اینکه در شاخصهای وزن نهایی، وزن کسب شده، شاخص وضعیت، افزایش وزن بدن، نرخ رشد ویژه، ضریب تبدیل غذایی و شاخص تغذیه اختیاری اختلافی بین تیمارها وجود نداشت (05/0p>)، اما در اکثر شاخصها، ماهیان تغذیه شده در تیمار با 3 وعده غذادهی به لحاظ عددی، وضعیت بهتری نشان دادند. همچنین ضریب تغییرات وزن در بین گروهها، اختلافی را آشکار نساخت (05/0p>)، ضمن اینکه در طول دوره نیز تلفاتی مشاهده نشد. نتایج این تحقیق نشان داد، به رغم پایین بودن دمای آب، فیل ماهیان نیاز به تغذیه دارند و 3 بار غذادهی روزانه میتواند رشد مطلوبتری ایجاد نماید، اما با در نظر گرفتن عدم اختلاف معنیدار در شاخصهای رشد و تغذیه و کاهش هزینههای تولید، یکبار غذادهی در روز میتواند در محدوده وزنی مورد آزمایش و در شرایط زمستانه نیز مورد استفاده پرورشدهندگان قرار گیرد.