تولید پروتئین تک‌یاخته با استفاده از کشت باکتری Lactobacillus acidophilus و قارچ Aspergillus niger از پساب کارخانه آرد ماهی کیلکا (استیک‌ واتر)

نویسندگان

چکیده

در این تحقیق اثر ضایعات کارخانه آرد ماهی (Stickwater) بعنوان محیط کشت بر تولید پروتئین تک یاخته با استفاده از باکتری و قارچ Aspergillus niger (Batch culture برای تولید میکروارگانیسمها در مقیاس آزمایشگاهی استفاده گردید. میزان توده زنده،COD ،RNAو پروتئین در تیمار شاهد و استیکواتر در باکتری و قارچ در پیک رشد سنجش شد. همچنین در زمان حداکثر رشد ترکیب اسیدهای آمینه نمونههای باکتری و قارچ در دو تیمار مورد مقایسه قرار گرفت. میزان توده زنده تولیدی در باکتری در تیمار شاهد و استیک واتر بترتیب 16/3 و12/5 گرم در لیتر، میزان کاهش COD بترتیب 33270 و 53330 میلی‌گرم درلیتر، میزان RNA بترتیب 27/15 و 04/15 درصد و میزان پروتئین بترتیب 13/71  و 37/68 درصد بدست آمد. این مقادیر برای قارچ کمی متفاوت بود بطوریکه میزان توده زنده تولیدی در قارچ در تیمارهای شاهد و استیکواتر بترتیب 31/6 و 28/7 گرم در لیتر، میزان کاهشCOD بترتیب 47800 و 55200 میلی‌گرم در لیتر، میزان RNA بترتیب 36/9 و 09/9 درصد و میزان پروتئین بترتیب 36/51 و 66/48 درصد بدست آمد. در هر دو باکتری و قارچ بیشترین و کمترین مقدار اسید آمینه در تیمار شاهد و استیکواتر بترتیب اسیدگلوتامیک و متیونین بود. میزان متیونین در باکتری نسبت به آرد ماهی و گزارش FAO تفاوت چندانی نداشت. میزان متیونین در قارچ از گزارش FAO کمی کمتر بود. مطابق نتایج حاصله در این تحقیق جایگزینی 100 درصد استیکواتر برای تولید باکتری Lactobacillus acidophilus و قارچ Aspergillus niger مناسب میباشد. بررسی شد. دو تیمار شامل تیمار شاهد (محیط کشت استاندارد برای باکتری و قارچ) و تیمار استیک واتر (با 100 درصد جایگزینی محیط کشت استاندارد) با سه تکرار برای هر تیمار در نظر گرفته شد. از روش بچ (Lactobacillus acidophilus

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Production of single cell protein from stickwater of kilka fish meal factory using Lactobacillus acidophilus and Aspergillus niger

نویسندگان [English]

  • S. Bebekam
  • A.M. Abedian
  • H. Younesi
چکیده [English]

We investigated production of single cell protein (SCP) from stickwater of kilka fish meal
factory as medium using Lactobacillus acidophilus and Aspergillus niger. Stickwater was
used instead of the standard media of bacterium and fungus in a batch culture method.
Amount of biomass, COD, RNA and protein in the bacterium and fungus in control and
stickwater treatments were investigated. In maximum growth time, amino acids profile of the
bacterium and fungus were measured and compared between treatments. Bacterial biomass
production in the control and stickwater treatments were 3.16 and 5.12g/l, COD reduction was
33270 and 53330mg/l, the measured RNA were 15.27% and 15.04%, the amount of protein
were 71.13% and 68.37%, respectively. The difference between bacterium and fungus
biomass production was slight. We found that the amount of the fungus biomass in control
and stickwater were 6.31 and 7.28g/l, COD reduction were 47800 and 55200mg/l, RNA was
9.36% and 9.09%, the amount of protein were 51.36% and 48.66%, respectively. In both
bacterium and fungus, the maximum and minimum amount of amino acid of the control and
stickwater was glutamic acid and methionin. The amount of methionin in bacterium was not
different with fish meal and FAO reference and in fungus was a little lower than FAO
reference. According to the results, application of pure stickwater was suitable for production
of Lactobacillus acidophilus and Aspergillus niger.

کلیدواژه‌ها [English]

  • biomass
  • Microorganism
  • Stickwater
  • Amino acids