تعیین زمان ماندگاری ماهی شوریده (Otolithes ruber) در پودر یخ

نویسندگان

چکیده


در این مطالعه کیفیت ماهی شوریده طی 19 روز نگهداری در یخ از لحاظ حسی، شیمیایی (pH، TVB-N، TBA) ومیکروبی (شمارش کلی میکروب ها) بررسی شد. جدول ارزیابی حسی بر اساس نظر ارزیاب ها تصحیح گردید و جدولی خاص برای این ماهی طی نگهداری در یخ ایجاد شد. ارزیابی حسی نشان داد که رنگ و بوی آبشش، تحدب چشمها، پرده سفاق و حالت ارتجاعی گوشت بهترین شاخص های حسی در این ماهی می باشد. نتایج ارزیابی حسی و میکروبی دارای همبستگی بالایی بود. میزان باکتری ها گوشت در روز اول نگهداری برابر با 2.86 لگاریتم پرگنه در هرگرم بود و پس از روز پانزدهم نگهداری به محدویت مصرف (106) رسید   .(P<0.05) میزان TVB-N در روز اول نگهداری 15.31 میلی گرم در 100 گرم و به 36.52 میلی گرم در 100 گرم عضله در روز آخر نگهداری رسید (P<0.05). اندازه گیری مقادیرTVB-N نشان داد که مجموع بازهای فرار نیتروژنی شاخص مناسبی در ارزیابی کیفیت این ماهی طی نگهداری در یخ است. میزان TBA در شروع نگهداری 0.83 میلی گرم مالون دی آلدهید در کیلوگرم بافت بود و به 3.75 میلی گرم مالون دی آلدهید/ کیلوگرم بافت در روز نوزدهم رسید(P<0.05) . مقادیر TBA در طول مدت نگهداری پایین تر از حد مجاز (5 میلی گرم مالون دی آلدهید/ کیلوگرم بافت) بود. بر اساس کلیه نتایج، مدت ماندگاری ماهی شوریده طی نگهداری در پودر یخ 15 روز تعیین گردید.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Shelf-life determination of tiger-toothed Croaker (Otolithes ruber) during flake ice storage

نویسندگان [English]

  • S. Sharifian
  • M.S. Mortazavi
  • E. Zakipour Rahimabadi
  • A. Arshadi
چکیده [English]

Quality of tiger-toothed croaker stored in flake ice was studied for 19 days by sensory,
chemical (total volatile basic nitrogen (TVB-N)), (thiobarbituric values (TBA)), pH and
microbial (total viable count, TVC) methods. Sensory scheme was modified according to the
panelists perception and a specific schema was created for this fish. Sensory analyses showed
that: "gills color and odor", "convexity of eyes", "peritoneum" and "elasticity of flesh" are the
best sensory parameters. Results of sensory and microbial analyses had high correlation. Total
viable count of flesh was 2.86 log cfu g-1 at first day and reached the limiting level of TVC
(106) after 15 days of storage (P

کلیدواژه‌ها [English]

  • shelf-life
  • quality
  • Tiger-toothed croaker
  • Flake ice