بررسی فعالیت ضد باکتریایی عصاره آبی و اتانولی جلبک قهوه‌ای (Sargassum glaucescens ) در سواحل چابهار

نویسندگان

چکیده

امروزه استفاده گسترده از آنتی بیوتیک‌ها باعث به وجود آمدن سویه‌های مقاوم میکروارگانیسم‌ها و افزایش مقاومت آنتی بیوتیکی شده است. از این رو تحقیقات روی عوامل ضد میکروبی طبیعی، برای دستیابی به منابع نوین دارویی از اهمیت فراوانی برخوردار است. بر اساس پژوهش‌های انجام شده جلبک‌های پرسلولی دریایی یکی از منابع با خواص ضد میکروبی قابل ملاحظه‌ می باشند.در این پژوهش اثرات ضد باکتری عصاره‌های الکلی و آبی جلبک سارگاسوم گلسیسنس (Sargassum glaucescens)، جمع آوری شده از سواحل چابهار روی 3 سویه باکتری گرم منفی اشیرشیا کولی، پروتئوس ولگاریس، ویبریو کلرا و 2 سویه باکتری گرم مثبت لیستریا مونوسیتوژنز و استافیلوکوکوس اورئوس مورد آزمایش قرار گرفت. عصاره گیری به روش غوطه وری انجام شد و عصاره‌های اتانولی و آبی طی 48 ساعت به دست آمدند. اثرات ضد باکتری به دو روش انتشار در آگار به وسیله دیسک و روش رقت های متوالی در لوله جهت تعیین حداقل غلظت بازدارنده عصاره بررسی شد. عصاره اتانولی جلبک مورد نظر بیشترین تأثیر را بر باکتری لیستریا مونوسیتوژنز نشان داد که اختلاف معنی داری با آنتی بیوتیک تجاری نئومایسین داشت. اما عصاره آبی آن هیچ گونه اثری از خود نشان نداد. از طرف دیگر عصاره اتانولی جلبک بر باکتری پروتئوس ولگاریس نیز تاثیری نداشت. عصاره اتانولی جلبک سارگاسوم گلسیسنس دارای اثر ضد باکتری خوبی بر لیستریا مونوسیتوژنز، ویبریو کلرا، ایشیرشیا کولی و استافیلوکوکوس اورئوس می باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Antibacterial activity of the brown algae (Sargassum glaucescens) ethanolic and aqueous extracts from Chabahar coasts, Oman Sea, Iran

نویسندگان [English]

  • J. Peymani
  • A. Gharaei
  • M. Ghaffari
  • A. Taheri
چکیده [English]

The widespread uses of antibiotics have been resulted in resistant strains of microorganisms and increasing of worldwide antibiotic resistance. Thus the investigations on new natural antibacterial agents as new drugs are important. According to the previous researches, some multicellular marine algae have significant antibacterial properties. In the present study, antibacterial effects of organic and aqueous extracts of Sargassum glaucescens (collected from Chabahar’s coast, Oman Sea, Iran) were tested on three strains of Gram-negative bacteria: E. coli, Proteus vulgaris, Vibrio cholerae and two strains of Gram-positive bacteria: Listeria monocytogenes and Staphylococcus aureus. Extractions were obtained by immersion method after 48 hours. Antibacterial effects were investigated by the disk diffusion method and serial dilutions in tube to determine the minimum inhibitory concentration. The ethanolic extract showed the largest impact on the L. monocytogenes with significant di.....