تاثیر حفاظتی ویتامین C و کیتوزان بر شاخص‌های زیستی استرس اکسیداتیو در آبشش ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) در معرض کلراید کادمیوم

نویسندگان

چکیده

هدف از این مطالعه بررسی تاثیر تجویز آنتی­اکسیدان­هایی نظیر ویتامین C و کیتوزان بر شاخص­های استرس اکسیداتیو در سلول­های آبشش ماهی­ کپور معمولی (Cyprinus carpio) در معرض کلراید کادمیوم است. در این آزمایش ماهی­ها به مدت 21 روز با جیره تجاری (گروه شاهد)، جیره حاوی کیتوزان (1000 میلی­گرم به ازای هر کیلوگرم غذا)، جیره حاوی ویتامین C (1000 میلی­گرم به ازای هر کیلوگرم غذا) و جیره حاوی ویتامین C همراه با کیتوزان تغذیه شدند و به طور همزمان در معرض 2/0 میلی­گرم بر لیتر کلراید کادمیوم قرار گرفتند. در این آزمایش، شاخص­های استرس اکسیداتیو نظیر فعالیت آنزیم کاتالاز، آنتی­اکسیدان کل و مالون­دی آلدهید و پارامترهای بیوشیمیایی سلولی نظیر فعالیت آنزیم­های آسپارتات آمینوترانسفراز، آلانین آمینوترانسفراز و لاکتات دهیدروژناز اندازه­گیری شد. سطح فعالیت آنزیم­های آسپارتات آمینوترانسفراز، لاکتات دهیدروژناز و کاتالاز و همچنین سطح مالون دی­آلدهید در سلول­های آبششی ماهی­های در معرض کلراید کادمیوم به طور معنی­داری افزایش یافت. در حالی که سطح فعالیت آنزیم آلانین آمینو ترانسفراز و سطح آنتی­اکسیدان کل سلولی کاهش یافت. سطح فعالیت آنزیم­ها و نیز مالون دی­آلدهید در ماهی­های تحت تیمار ویتامین C و ویتامین C و کیتوزان به حالات نرمال بازگشت. در حالی که تجویز ویتامین C و کیتوزان تاثیر معنی­داری بر سطح آنتی­اکسیدان کل نداشت. از این­رو، تجویز آنتی­اکسیدان­هایی نظیر ویتامین C و کیتوزان ممکن است کارایی سیستم دفاع آنتی­اکسیدانی و سم­زدایی سلول­های آبششی ماهی­های در معرض کلراید کادمیوم را افزایش دهد.


 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The protective effect of vitamin C and chitosan on oxidative biomarkers in gills of common carp (Cyprinus carpio) exposed to cadmium chloride

چکیده [English]

The purpose of this study was to evaluate the effect of antioxidants, vitamin C and chitosan, on oxidative stress markers in gills of fish during exposure to cadmium chloride. Fish were fed with either of commercial diet (control group), chitosan enriched diet (100 mg Kg-1 feed), Vitamin C enriched diet (100 mg Kg-1 feed), or chitosan + vitamin C enriched diet, and simultaneously exposed to 0.2 mg L-1 cadmium chloride for 21 days. At the end of experiment, oxidative stress biomarkers such as catalase activity, total antioxidant and malondialdehyde as well as cellular biochemical parameters including aspartate aminotransferase, alanine aminotransferase and lactate dehydrogenase activities were measured. The aspartate aminotransferase, lactate dehydrogenase and catalase activities as well as malondialdehyde levels significantly increased in gill cells of fish exposed to cadmium chloride, while the cellular total antioxidant levels and alanine aminotransferase activity signific.....