اثر ترکیبی نایسین و استات سدیم بر افزایش زمان ماندگاری ماهی قزل‌آلا ی رنگین‌کمان (Onchorhynchus mykiss) شکم‌خالی

نویسندگان

چکیده

نایسین یک ماده ضد میکروبی طبیعی است که  بر بسیاری از عوامل بیماریزا و ارگانیسم‌های مسبب فساد مواد غذایی تأثیر دارد. هدف از انجام این تحقیق ارزیابی اثرات نایسین ( 15/0 درصد) و استات سدیم (1 درصد) بصورت منفرد و ترکیبی بر افزایش زمان ماندگاری ماهی قزل‌آلا به شکل ماهی کامل شکم‌خالی بوده است. نمونه‌های حاوی نایسین و استات سدیم، جهت انجام آزمایشات شیمیایی (مجموع بازهای نیتروژنی فرار (TVB-N)، عدد پراکسید (PV)، تیوباربیتوریک اسید (TBA)  و pH) و میکروبی (شمارش کلی باکتریها ، شمارش باکتریهای سرماگرا و شمارش باکتریهای گروه LAB) مورد بررسی قرار گرفتند. شرایط نگهداری در خلاء و دمای 4 درجه بوده است. دوره بررسی برای هر دو مرحله 16 روز بوده که آزمایشات شیمیایی و میکروبی با فواصل زمانی 4 روز یکبار انجام گرفت. تغییرات میزان شاخصهای عدد پراکسید، میزان تیوباربیتوریک اسید، مقدار بازهای ازته فرار و pH در تیمارهایی که در معرض استات سدیم و نایسین Z قرار داشتند به طور معنی‌داری نسبت به تیمارهای شاهد (فاقد مواد نگهدارنده) کمتر بوده (05/0>P) و تیمارهای دارای استات سدیم و نایسین Z (بصورت منفرد) بعد از تیمار ترکیبی قرار داشتند. به نظر می رسد که استفاده ترکیبی از مواد نگهدارنده طبیعی و شیمیایی در ماهی شکم خالی،  زمان ماندگاری ماهی قزل‌آلا را بطور معنی‌داری افزایش می‌دهد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The combined effect of nisin, sodium acetate to increase the shelf life of trout (Onchorhynchus mykiss) empty stomach

نویسندگان [English]

  • R. Safari
  • Z. Yaghoubzadeh
چکیده [English]

Nisin is a natural antimicrobial and has inhibitory effect on the pathogens and spoilage organisms. The purpose of this study was to evaluate the effects of nisin (0.15%) and sodium acetate (1%) individually and in combination on shelf life of vacuumed trout (whole fish without viscera) in refrigerated temperature. Physical and chemical parameters including pH, peroxide value, thiobarbituric acid and total volatile nitrogen bases and bacterial factors such as TVC, PTC and LAB were examined. These parameters were measured at an interval of 4 days for 16 days.  Results showed that the PV, TBA, TVN and pH in combination of sodium acetate and nisin Z treatments were significantly lower compared to control (no preservatives) (P<0.05). Treatments with sodium acetate and nisin Z (individual) were followed after combination treatment. It seems that a combination of natural and chemical preservatives significantly increases shelf life of rainbow trout.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Nisin Z
  • Sodium acetate
  • Rainbow trout