ارزیابی پتانسیل تولید آرتمیا در بخشی از آبهای شور منطقه گناباد

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 مشهد

2 تهران

چکیده


در این تحقیق که در منطقه گناباد انجام شد، ذخایر آرتمیا در منطقه با نمونه برداریهای فیزیکی و شیمیایی آب و تعیین فراوانی فیتوپلانکتونهای مناسب جهت تغذیه آرتمیا و نیز دانسیته آرتمیا در طول یکسال (1380 تا 1381) تقریبا هر فصل دو بار و از دو ایستگاه مورد مطالعه قرار گرفت و فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی آب اندازه گیری شد. نمونه برداری پلانکتونی توسط تور پلانکتونی با چشمه 20 میکرون صورت گرفت. در بررسیهای فیتوپلانکتونی بیشترین گونه شناسایی شده Nitzschia بود که در تمام طول سال وجود داشت. این جلبک از عمده ترین غذاهای مصرفی آرتمیا محسوب می شود. به طور کل در فصول بهار و اوایل پاییز فراوانی جمعیت فیتوپلانکتونها در منطقه بیشتر از فصول دیگر سال بود. تغییرات تراکم آرتمیا نیز در طول سال مشاهده گردید. با در نظر داشتن فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی موثر در تولید (دما 8.5 تا 22 درجه سانتیگراد، شوری 70.27 ppt تا 155.8، اکسیژن محلول 2.1 تا 4.6 میلی گرم در لیتر، 7.5 pH تا 9 و به رغم کم بودن پتانسیل تولید آرتمیا بدلیل فقر غذایی، مشخص گردید که مناسب ترین زمان و مکان جهت تولید آرتمیا از اواخر اردیبهشت ماه تا آبان ماه در ناحیه کالشور می باشد. بنابراین از نتایج این تحقیقات می توان در برنامه ریزی آبزی پروری آرتمیا استفاده کرده و جهت افزایش اشتغال، ارزآوری و توسعه روستایی مورد استفاده قرار داد.





 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

STUDYING OF ARTEMIA SP. PRODUCTION IN GONABAD SALT-WATERS, KAVIR-E-NAMAK BASIN, EASTERN IRAN

نویسندگان [English]

  • F. Ghasem zadeh 1
  • A. Matin far 2
  • Sh. Jamili 2
  • A. Zarei 1
1 Mashhad
2 tehran
چکیده [English]

A preliminary stock assessment of Artemia sp. has been carried out in Gonabad salt-waters, situated in the Kavir-e-Namak Basin of eastern Iran for the first time. We conducted seasonal analysis of physico-chemical and biological properties of salt-waters for two stations in the study area over the year 2002. Hand-held plankton net used with a mesh size of 20mm to collect phytoplankton samples. We identified five families of phytoplankton in the salt-waters of the area. These were Nitzschiaceae, Naviculaceae, Cymbellaceae, Oscillatoriaceae and Nostocaceae. Phytoplankton-species from family Nitzschiaceae were the most abundant, present in the waters -year-round and comprised the main food item for Artemia sp in the region.
Phytoplankton abundance was highest during spring and earlier autumn and Artemia sp. showed -a fluctuation in their, density over the year, increasing gradually from spring to winter in one station and from spring to autumn in another. Considering the optimal physico-chamical and-biological properties for Artemia sp. production and, development, we concluded-that the best time period for Artemia sp. production is May to November in Kaleshor area.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Artemia
  • SALINEWATER
  • AHUNDANCE
  • KALESHOR
  • Iran