ارزیابی خطر بعضی از عناصر با پتانسیل آلایندگی بالا در عضله و کبد ماهی هوور (Thunnus tonggol) و بیاح (Liza abu) برای مصارف انسانی در استان هرمزگان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

چکیده

هدف از این مطالعه، بررسی تأثیر سه متغیر مستقل درصد بیوپلیمر کل (6، 8 و 10%)، درصد روغن (2 و 3%) و غلظت اسانس میخک بر حسب ppm (0، 2000 و 3000) بر متغیرهای اکسایشی وابسته از قبیل مقادیر پراکساید و تیوباربیتوریک اسید طی یک دوره نگهداری سه ماهه و در دو دمای 4 و 25 درجه سلسیوس بود. مقایسه نتایج حاصل از بررسی نرخ اکسایش بعد از سه ماه نشان داد که مقادیر پراکساید (PV) و تیوباربیتوریک اسید (TBA) در روغن ریز پوشانی شده نسبت به روغن شاهد بسیار کمتر بود (05/0>P). همچنین، این دو شاخص در روغن ریز پوشانی شده نگهداری شده در دمای 4 درجه سلسیوس نسبت به دمای 25 درجه سلسیوس کمتر بود (05/0>P). مقادیر TBA در کپسول‌های حاوی اسانس میخک و روغن ماهی با افزایش غلظت اسانس میخک، کاهش یافت (05/0>P) و با افزایش درصد روغن میزان پایداری روغن کاهش یافت (05/0>P). در کل می‌توان نتیجه‌گیری نمود که در شرایط نگهداری در دمای 4 درجه سلسیوس، نانو کپسول تهیه‌ شده با درصد بیوپلیمر 10% و روغن 2% حاوی ppm  2000 اسانس میخک قادر به حفظ ثبات روغن و کاهش نرخ اکسایش آن به مدت 3 ماه می‌باشد، در حالی‌ که اگر دمای نگهداری به 25 درجه سلسیوس افزایش یابد نانو کپسول تهیه ‌شده با درصد بیوپلیمر 8%، روغن 3% و اسانس ppm 3000 مؤثر خواهد بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluating the stability and controlling the oxidation rate of Rainbow trout fish oil (Oncorhynchus mykiss) in nanocapsules containing clove essential oil (Syzygium aromaticum)

نویسندگان [English]

  • G Moshtaghzadeh
  • A Naji
  • N koosej
چکیده [English]

The aims of this study were to evaluate the effects of three independent variables including the percentage of total biopolymer (6, 8 and 10%), fish oil content (2 and 3%) and concentration of clove oil (0, 2000 and 3000 ppm) on two dependent oxidative variables including the peroxide value (PV) and thiobarbituric acid (TBA) during 3 months of storage at 4 and 25°C. Evaluating the results after three months of storage indicated that the amounts of PV and TBA of the encapsulated fish oil were significantly lower than those of the control group (P<0.05). Furthermore, the amounts of PV and TBA of the encapsulated fish oil stored at 4°C were lower than the amounts of PV and TBA of the encapsulated fish oil stored at 25°C. The amounts of TBA of the encapsulated fish oil containing clove essential oil were decreased by increasing the amounts of clove essential oil (P<0.05) and the stability of oil was decreased by increasing the percentages of fish oil (P<0.05). Overall, it can be concluded that using 10% biopolymer, 2% fish oil and 2000 ppm clove essential oil were capable to preserve the fish oil stability during three months of storage at 4°C, whereas using 8% biopolymer, 3% fish oil and 3000 ppm clove essential oil were effective in preserving the fish oil stability during three months of storage at 25°C.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Nanoencapsulation
  • Fish oil
  • Clove oil
  • oxidation