تاثیر عوامل فیزیکوشیمیایی آب بر تغییرات فصلی، پراکنش و تراکم گروه سخت-پوستان پلانکتونی تالاب سولدوز (حوزه جنوبی دریاچه ارومیه)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

چکیده

هدف از این مطالعه بررسی اثرات تغذیه­ای غلظت­های مختلف محصول تجاری سل­ماناکس (حاوی ترکیبات فعال دیواره­ای ساکارومایسیس سرویسه و مانان الیگوساکارید) بر شاخص­های رشد، بافت شناسی دستگاه گوارش و همچنین سنجش میزان مقاومت ماهیان قزل آلای رنگین کمان پرورشی در مواجه با بیماری یرسینیوزیس بود. ماهیان قزل­آلای رنگین کمان با میانگین وزنی 45/1±08/19 گرم به مدت 60 روز با جیره حاوی غلظت های مختلف پری بیوتیک (غذا%0 ، 1/0، 5/0و1) در چهار تیمار و هر تیمار با 3 تکرار تغذیه شدند. در روز 60 مطالعه به صورت تجربی بیماری یرسینیوزیس به روش تزریق داخل صفاقی برای همه گروه­های آزمایشی ایجاد گردید. نتایج مطالعه نشان داد افزودن پری­بیوتیک سل­ماناکس در جیره ماهی قزل آلای رنگین کمان با غلظت­های مختلف به طور معنی داری سبب افزایش وزن نهایی، نرخ رشد روزانه، ضریب رشد ویژه، ضریب چاقی، شاخص کارایی غذا، بهبود ضریب تبدیل غذایی و میکروفلور دستگاه گوارش می گردد (05/0>P). نتایج بافت شناسی نشان دهنده افزایش ضخامت مخاط چین دار، طول پرزها و لایه عضلانی بافت دستگاه گوارش تیمارهای تغذیه شده با پری­بیوتیک نسبت به گروه شاهد بود (05/0>P). همچنین تیمارهای تغذیه شده با پری­بیوتیک در مقایسه با گروه شاهد در زمان مواجه با بیماری یرسینیوزیس به طور معنی داری تلفات کمتری داشتند (05/0>P).

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Dietary effect of celmanax® on growth factor, intestine histology and yersiniosis resistance in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)

نویسندگان [English]

  • M. Pourahad
  • K. Sarvi
  • B. Atashbar
  • A. Mohamadyari
چکیده [English]

This study aims to analyse the effect of complementing the rations of breeding rainbow trout with different concentrations levels of celmanax® prebiotic, which contains Saccharomyces cerevisia associated compounds with Mannan-oligosaccharide on the growth indexes and histologic effects of the prebiotic and the gastrointestinal tract and also measuring of the resistance of breeding fishes fed with this prebiotic in infection to the yersiniosis. Three concentration levels of prebiotic (0, 0.1, 0.5 and 1 %) were mixed into pellets. The fish (19.08±1.45gr) were fed a supplemented commercial diet for 60 days in four treatments and each treatment with three replications. Also, on day 60 of study, the Yersinia ruckeri bacterium was injected empirically into all of our groups. This study’s results showed that complementing rainbow trout rations with different concentrations level of celmanax® (P<0.05) increased the final weight, daily growth rate, specific growth factors, Food efficiency index and feed conversion so significantly. Histopathologic results also showed significantly changes namely, increase in the thickness of the mucous membranes, length of the villi and the muscle layer in the gastrointestinal tract of the fish which where fed with prebiotic in comparison with the control group (P<0.05). The results also showed that those fish that where fed with prebiotic had significantly lower death rates compared to the control group (p<0.05). According to these findings, it can be concluded that different concentrations level of celmanax® prebiotics could be used in order to increase the growth, histological changes in the gastrointestinal tract and rainbow trout resistance.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Growth factor
  • Prebiotics
  • Yersiniosis
  • Rainbow trout
  • Mannan-oligosaccharide