اثر استفاده از سطوح مختلف دانه آناتو (Bixa orellana) در جیره غذایی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) جوان بر برخی شاخص‌های خونی، رشد و رنگ فیله

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

چکیده

در این پژوهش، سطوح مختلف پودر دانه گیاه آناتو (Bixa orellana) به جیره غذایی ماهیان قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss ااضافه گردید و سپس برخی از شاخص‌های خونی (شامل تعداد گلبول‌های قرمز و سفید‌، غلظت هموگلوبین و درصد‌‌ هماتوکریت)، عملکرد رشد و رنگ فیله ماهیان بررسی شد. جیره‌های آزمایشی با سه تکرار شامل 0 (شاهد)، 25/0، 5/0 و 75/0 درصد پودر دانه گیاه آناتو بود. تعداد 360 عدد ماهی قزل آلای رنگین کمان جوان (5±100 گرم) در 12 عدد تانک به‌صورت کاملاً تصادفی ذخیره‌سازی و 40 روز پرورش یافتند. حداکثر مقدار شاخص‌های خونی بجز تعداد گلبول­های سفید در تیمار شامل 75/0 درصد پودر دانه گیاه آناتو مشاهده شد درحالی‌که کمترین مقدار این شاخص‌ها در تیمار شاهد مشاهده شد (p<0.05). همچنین، بیشترین وزن نهایی بدن (235 گرم) مربوط به تیمار 75/0 درصد پودر دانه آناتو و کمترین (2/108 گرم) مربوط به تیمار شاهد بود (p<0.05). طیف رنگ‌های قرمز و زرد در فیله ماهیان با افزایش سطح پودر آناتو در جیره، به صورت معنی داری افزایش یافت و بیشترین میزان آنها در فیله ماهیان تغذیه شده با 75/0 درصد پودر آناتو در مقایسه با سایر تیمارها مشاهده شد (p<0.05). بنابراین، افزودن پودر دانه گیاه آناتو به مقدار 75/0 درصد در جیره غذایی ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان تأثیر مثبتی در شاخص‌های خونی داشته و از طرفی با افزایش نرخ رشد و رنگ‌پذیری فیله احتمالاً هزینه‌های پرورش را کاهش و مشتری پسندی گوشت ماهی را افزایش خواهد داد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of dietary annatto (Bixa orellana) seed powder on some hematological parameters, growth performance, and fillet color of juvenile rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)

نویسندگان [English]

  • F. Heidari
  • S.P. Hosseini Shekarabi
  • M. Shamsaie Mehrgan
چکیده [English]

In this study, rainbow trout diet was supplemented with different levels of annatto (Bixa orellana) seed powder and then some blood parameters (i.e. red and white blood cells count, hemoglobin concentration and hematocrit percentage), growth performance and the fillets color was evaluated. The experimental diets consisted of 0 (control), 0.25, 0.5 and 0.75% annatto powder with three replicates. A total of 360 juvenile rainbow trout (100±5 g) were stocked completely randomly in 12 tanks and reared for 40 days. The maximum amount of all measured blood parameters except white blood cells were obtained in supplemented diet with 0.75% annatto seed powder and the minimum amount of the blood indices were observed in control group (p<0.05). Also, the highest body weight (235 g) was related to 0.75% annatto seed powder and the lowest (108.2 g) was related to control one (p<0.05). Spectrum of red and yellow colors in the fish fillets were increased by increasing in annatto seed powder level in the diet and the highest values were recorded in the fish fillet fed with 0.75% annatto seed powder in comparison with others (p<0.05). Therefore, the addition of annatto seed powder at 0.75% in rainbow trout diet has a positive effect on the blood parameters, and on the other hand, by increasing the growth rate and fillet coloring, probably the cost of culturing will reduce and the customer's satisfaction with the fish meat will increase.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Annatto
  • Pigment
  • Fillet color
  • Rainbow trout