بررسی اثر پوشش کیتوزان نانوکپسوله در ترکیب با استات سدیم جهت افزایش زمان ماندگاری فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان (Onchorhynchus mykiss) در دمای یخچال

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

چکیده

فیله قزل آلای رنگین کمان محصولی با ارزش تغذیه‌ای بالاست که از بازارپسندی مناسب برخوردار بوده و عمر کوتاهی دارد. در این مطالعه اثرات پوشش‌های کیتوزان نانوکپسوله به تنهایی و همراه با استات سدیم در افزایش زمان ماندگاری فیله‌های قزل آلای رنگین کمان، طی نگهداری در یخچال (1±4 درجه سانتی‌گراد) و در کیسه‌های زیب‌دار پلی اتیلنی، در مدت 16 روز مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای این منظور، فیله‌های قزل آلای رنگین‌کمان، در پنج تیمار شامل محلول‌های کیتوزان نانوکپسوله 1%، کیتوزان نانوکپسوله2%، کیتوزان نانوکپسوله 1% + استات سدیم 5/1 %، کیتوزان نانوکپسوله 2% + استات سدیم 5/1 % و محلول آب مقطر به عنوان نمونه شاهد، غوطه‌ور شدند. اثر ضد میکروبی پوشش کیتوزان نانوکپسوله و کیتوزان نانوکپسوله + استات سدیم با شمارش باکتری‌های مزوفیل هوازی، لاکتیک، سرمادوست و خصوصیات شیمیایی با اندازه‌گیری میزان pH، تیوباربیتوریک اسید (TBA)، پراکسید (PV)  و ترکیبات نیتروژنی فرار (TVB-N) ارزیابی شد. 5 نفر ارزیاب با بررسی طعم، بو، رنگ، بافت، ارزیابی حسی فیله قزل آلای رنگین‌کمان را انجام دادند و پذیرش کلی در روزهای 0، 3، 6، 10، 12 و 16 صورت گرفت. نتایج حسی، شیمیایی و میکروبی با آزمون‌های ANOVA و Duncan مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج شاخص‌های شیمیایی، میکروبی و حسی در پایان دوره نگهداری نشان دادند که نمونه‌های حاوی پوشش کیتوزان نانوکپسوله + استات سدیم 5/1 % و کیتوزان نانوکپسوله بدون استات سدیم 5/1 %، در مقایسه با نمونه شاهد به طور معنی‌داری بهتر بودند (p <0.05). در این مطالعه نمونه حاوی پوشش کیتوزان نانوکپسوله2%+ استات سدیم 5/1 % بهترین نتایج نگهداری را نشان داد. نتایج آزمون‌های حسی، شیمیایی و میکروبی تیمارهای کیتوزان نانوکپسوله و کیتوزان نانوکپسوله + استات سدیم نشان دادند که زمان ماندگاری از 6 روز در تیمار کنترل به‌ترتیب به 12 و 16 روز افزایش یافت.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Study the effect of nanochitosan with sodium acetate coating on shelf life of Rainbow trout filet (Onchorynchus mykiss) in refrigerator temperature

نویسندگان [English]

  • J. Kamani
  • A.A. Motalbei Moghanjoghi
  • V. Razavilar
  • N. Rokni
چکیده [English]

Rainbow trout filet is a high nutritive value product that can be introduced to consumers successfully which have short shelf life. In this study, the effects of Nano-capsulated chitosan analyzed with and without sodium acetate coatings on increasing the shelf life of refrigerated Rainbow trout filets (Onchorynchus mykiss) during refrigerator storage (4±1°C) and in polyethylene with zipper bag during 16 days. For this purpose, the Rainbow trout filets were
immersed in five treatments that included: solutions of NCH1%, NCH2%, NCH1%+NaOAC1.5%, NCH2%+ NaOAC1.5% and distilled water solution as a control sample. The antimicrobial effect of Nano-capsulated chitosan coating with and without sodium acetate was evaluated by counting of aerobic mesophilic bacteria, lactic, psychrophilic bacteria and chemical properties including pH, TBA, PV and TVB-N. Sensory evaluation determined by 5 evaluator persons who were asked to evaluate the flavor, odor, color, texture and overall acceptability of samples in days 0, 3, 6, 10, 12. Sensorial, chemical and microbial results evaluated by ANOVA and Duncan tests. Sensorial, chemical and microbial results showed that in end of storage Nano-capsulated chitosan with and without sodium acetate 1.5% were better significantly compared to control group (p<0.05). In this study, the sample contained NCH2%+ NaOAC1.5% coating treatment showed the best results of storage. The results of Sensorial, chemical and microbial tests of Nano-capsulated chitosan and Nano-capsulated chitosan with sodium acetate indicted that shelf life storage were increased from 6 days in control treatment to 12 and 16 days, respectively.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Nanochitosan
  • Sodium acetate
  • Rainbow trout
  • Shelf life