تعیین شرایط بهینه پیش کشتار کپور معمولی با استفاده از شاخص TBA و روش سطح پاسخ (RSM)

نویسندگان

چکیده

کیفیت گوشت ماهی تحت تاثیر عوامل متعددی از جمله روش کشتار و همچنین شرایط پرورش قبل از کشتار می‌باشد. هدف این تحقیق بررسی تاثیر شاخص‌‌های زمان قطع غذا (Xt)، تراکم (Xn) و وزن ماهی ( 15Xw"> ) به ‌عنوان عوامل تاثیر گذار قبل از کشتار بر میزان TBA فیله کپور معمولی (Cyprinus carpio) با استفاده از روش سطح پاسخ و مدل باکس- بنکن و بهینه سازی عددی مدل برای رسیدن به کمترین میزان TBA بوده است. ماهی کپور معمولی پس از سازگاری تحت تیمارهای قطع غذا، تراکم و وزن پس از ۱، 4 و 7 روز برداشت و به روش خفه شدن خارج از آب کشتار و فیله گردید. نتایج نشان داد که کمترین میزانTBA  بر پایه مدل درجه دوم در شرایط آزمایشی با سطح پایین (Xn) 15Xn">  (4 عدد)، سطح پایین (Xw) (500 گرم) و سطح بالای (Xt) (7 روز قطع غذا) بود. میزان TBA در شرایط پیشنهادی با مدل 6842/0 (میلی‌گرم مالون دی آلدئید در کیلوگرم گوشت ماهی) تعیین گردید که پس از انجام تست اعتبارسنجی عملی در شرایط بهینه برابر 701/0 اندازه‌گیری گردید. این تفاوت و خطای ناچیز میزان TBA بین مدل و شرایط عملی نشان از صحت و اعتبار مدل پیشنهادی و نتایج بدست آمده دارد. لذا، نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از روش سطح پاسخ برای بهینه سازی شرایط پیش از کشتار کپور معمولی مناسب بوده است و نیز مدل درجه دوم می‌تواند برای پیش‌بینی متغیر پاسخ در شرایط پیش کشتار متفاوت استفاده گردد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Optimization of common carp pre-slaughter by using TBA index and Response Surface Methodology (RSM)

نویسندگان [English]

  • Mohsen Shahriyari Moghaddam
  • Gholamreza Bakhtiyari
  • Ebrahim Alizadeh Dooghikolai
  • Mohsen Samimi