ارزیابی تغییرات شاخص‌‌های تجاری خاویار بلوگا (Huso huso) دریای مازندران تحت پرورش در آب شیرین : ریزمغذی‌‌های معدنی، رنگ و ساختار ژنتیکی

نویسندگان

چکیده

هدف این مقاله شناسایی و مقایسه ترکیبات ریزمغذی‌‌های معدنی، رنگ و تفاوت ساختار ژنتیکی بین خاویار فیل ماهی (Huso huso) وحشی دریای مازندران و خاویار فیل ماهی پرورش یافته در آب شیرین بود که در کمک به شفافیت بازار خاویار فیل ماهی برای تثبیت ارزش کیفی و غذایی خاویار پرورشی و نیز شناسایی ژنتیکی خاویار وحشی و پرورشی فیل ماهی نقش به‌سزایی دارد. اندازه‌‌گیری ریزمغذی‌‌های معدنی با استفاده از روش‌‌های جذب اتمیک، اسپکتروفتومتری و طیف سنجی شعله، رنگ با استفاده از دستگاه رنگ‌سنج و بررسی تفاوت ژنتیکی نیز با استفاده از روش توالی‌‌یابی PCR صورت گرفت. نتایج نشان دادند که در خاویار فیل ماهی وحشی میزان ریزمغذی‌‌های کلسیم، منیزیم، فسفر و پتاسیم به طور معنی‌‌داری بالاتر از نمونه پرورشی بود در حالی‌‌که در نمونه خاویار پرورشی مقادیر آهن، مس و روی بالاتر بودند (05/0>p). میزان سدیم در دو نمونه خاویار وحشی 72/2±43/4239 و پرورشی 18/2±21/4237 (میکروگرم بر گرم وزن تر)، با یکدیگر تفاوت معنی‌‌داری نداشتند (05/0p>). میزان شاخص رنگ L در خاویار فیل ماهی وحشی 29/28 و در خاویار فیل ماهی پرورشی 46 (درصد)، میزان a نیز به همان ترتیب 34/1 و 66/2 (درصد) و مقدار b نیز 72/10 و 27/16 (درصد) بود (05/0>p)، تفاوت رنگ (ΔE) بین دو نمونه 21/15 بود. ساختار ژنتیکی دو نمونه خاویار تفاوت معنی‌‌داری با یکدیگر نشان ندادند. در مجموع، ریزمغذی‌‌های معدنی مورد اندازه‌‌گیری و رنگ بین دو نمونه تفاوت معنی‌‌داری داشتند، ولیکن ساختار ژنتیکی نمونه پرورشی تفاوت معنی‌‌داری با نوع وحشی خود نداشت.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation the Changes of Commercial Indices in Freshwater Farmed Caspian Sea Beluga Sturgeon (Huso huso) Caviar: Mineral micronutrients, Color and Genetic structure

نویسندگان [English]

  • Masood Hedayati fard
  • Shahrzad Barimani
  • Ali Motamedzadegan
  • Abbas Bozorgnia
چکیده [English]

The aim of this study was to identify and compare the mineral micronutrients compositions, color and genetic structure differences between the wild and farmed Caspian Sea Beluga (Huso huso) sturgeon caviar, which plays an important role to caviar market transparency to prove farmed caviar quality and nutritional values and wild and farmed Beluga caviar genetic identification. Mineral micronutrients were measured by atomic absorption, spectrophotometric and flame atomic emission spectroscopy methods, color by colorimeter and genetic differences by PCR sequencing method. Results showed that, wild samples contained higher amounts of calcium, magnesium, phosphorus and potassium than farmed ones (P<0.05), while, iron, copper and zinc were higher in farmed samples (P<0.05). Sodium content had no significant differences between wild and farmed samples, 4239.43±2.72 and 4237.21±2.18 (µg/g wet weight) respectively (P>0.05). L value in wild sample was 28.29 and in farmed one was 46%, a value was 1.34 and 2.66% and b value was 10.72 and 16.27% respectively (P<0.05), ΔE (color differences) was 15.21 between two samples. Genetic structure had no significant differences between two samples. In conclusion, it can be said that, there was significant differences in mineral micronutrients contents and color but genetic structure did not show any significant differences between two samples.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Beluga sturgeon
  • Caviar
  • Color
  • Genetic differences
  • Mineral micronutrients