تأثیر سطوح مختلف عصاره گیاه آقطی (Sambucus ebulus) بر عملکرد رشد و پاسخ‌های ایمنی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)

نویسندگان

چکیده

این مطالعه به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف عصاره گیاه آقطی بر شاخص‌‌های رشد و ایمنی سرم در ماهیان کپور معمولی انجام شد. برای این منظور ماهیان با میانگین وزنی 3/0±1/15 گرم با سطوح مختلف عصاره آقطی شامل: سطح 0 (شاهد)، 5/2، 5 و 10 گرم عصاره در کیلوگرم خوراک در 12 ونیرو فایبرگلاس با تراکم 30 عدد ماهی طی مدت 56 روز غذادهی شدند. بر اساس نتایج رشد، میزان وزن نهایی (7/0±7/32 گرم)، وزن کسب شده (5/0±5/17 گرم)، درصد افزایش وزن (9/1±4/115)، نرخ رشد ویژه (04/0±98/0 گرم/روز)، ضریب تبدیل غذایی (05/0±31/2)، شاخص وضعیت (04/0±47/1) و ضریب کارایی پروتئین (08/0±03/1) در تیمار 10 گرم عصاره آقطی در کیلوگرم خوراک نسبت به سایر تیمارها اختلاف معنی‌داری نشان داد (05/0p <). همچنین اختلاف معنی‌دار در درصد بازماندگی بین تیمار 10 گرم عصاره آقطی کیلوگرم خوراک با سایر تیمارهای آزمایشی به‌ویژه تیمار شاهد وجود داشت (05/0p <). نتایج برخی فاکتورهای ایمنی سرم نشان داد که اختلاف معناداری در میزان فعالیت لایزوزیم (7/1±2/46 واحد بین المللی/میلی‌‌لیتر)، فعالیت همولیتیک مسیر فرعی کمپلمان (8/5±0/66 میلی گرم/دسی‌‌لیتر) و ایمونوگلوبولین نوع M (5/0±1/38 میلی گرم /دسی‌‌لیتر)، در سرم تیمار 10 گرم عصاره آقطی بر کیلوگرم خوراک با سایر تیمارهای آزمایشی وجود داشت (05/0p <). در مجموع، تأثیر سطوح مختلف عصاره گیاه آقطی به‌ویژه سطح 10 گرم عصاره در کیلوگرم خوراک بر شاخص‌های رشد، نرخ بازماندگی و شاخص‌های ایمنی بچه ماهی کپور معمولی کاملاً مثبت ارزیابی شد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of dietary dwarf elder (Sambucus ebulus) extract on growth performance, survival rate and immunological responses of common carp (Cyprinus carpio)

نویسندگان [English]

  • Mehdi Shamsaii mehrjan
  • Seyed Pezhman Shekaraabi
  • Shahrooz Shahrokni
  • Kavoos Nazari
چکیده [English]

This study was conducted to evaluate the effect of different levels of dwarf elder extract on growth performance, survival rate and immune parameters of common carp. For this purpose, fish with an average weight of 15.1±0.3 g were distributed in 12 fiberglass veniero with 30 fish density and fed for 56 days with different levels of dwarf elder extractincluding 0 (control), 2.5, 5, and 10 g per kg of feed. Based on the growth results, final weight (32.7±0.7 g), weight gain (17.5±0.5 g), increased body weight (115.4±1.9 %), specific growth rate (0.98 ±0.04 %/day), feed conversion ratio (2.31 ±0.05), condition factor (1.47±0.04), andprotein efficiency ratio (1.03±0.08) in 10 g of dwarf elder extract/kg diet were significantly different from other treatments (p<0.05). Results of this study showed that there was a significant difference in survival rate among 10 g/kg extract/kg of feed treatment with other experimental treatments, especially control treatment (p<0.05). Results showed that there was a significant difference in the amount of lysozyme activity (46.2±1.7 IU/ml), alternative complement pathway hemolytic activity (66.0±5.8 mg/dl) and serum IgM (38.1±0.5 mg/dl) among 10 g/kg extract/kg of feed treatment with other experimental treatments, especially control treatment (p<0.05). In general, effect of dwarf elder extract, especially at 10 g/kg of diet, on the growth parameters, survival rate and immune parameters of common carp fry was evaluated positively.       

کلیدواژه‌ها [English]

  • Danewort extract
  • Cyprinus carpio
  • Growth
  • Survival rate
  • Immune parameters