ارزیابی تأثیر جایگزینی تلفیقی پروتئین‌‌های گیاهی و جانوری به‌ جای پودر ماهی بر عملکرد رشد، ترکیب لاشه و شاخص‌‌های سوماتیک بدنی فیل ماهی (Huso huso) پرورشی

نویسندگان

انستیتو تحقیقات ماهیان خاویاری دکتر دادمان

چکیده

به منظور کاهش سهم پودر ماهی در جیره غذایی فیل ماهی، ترکیبی از پروتئین‌های گیاهی و جانوری شامل پودر ضایعات مرغ، گلوتن ذرت، گلوتن گندم، پودر سویای فرآوری شده، پودر ضایعات مرغ، پودر گوشت و استخوان و پودر خون ساخته شد که از لحاظ ترکیب شیمیایی حاوی پروتئین، چربی، کربوهیدرات و ماده خشک) و پروفایل آمینواسید مشابه پودر ماهی بود و در سطوح جایگزینی 20، 40، 60 و 80 درصد (MPp 20، MPp 40،MPp 60و MPp 80)جایگزین پودر ماهی (FM) در جیرههایی با سطوح یکسان پروتئین (44 درصد) و انرژی (18 مگاژول/کیلوگرم) گردید. در مطالعه حاضر، 150 عدد  فیل ماهی در 5 تیمار (هر تیمار دارای سه تکرار) با میانگین وزن 5/6±167 گرم در یک طرح بلوک تصادفی در 15وان فایبرگلاس نیم‌‌تنی، بدون دارا بودن اختلاف معنی‌‌دار آماری توزیع (05/0<p ) و از جیره‏های مزبور تا حد سیری تغذیه شدند و شاخص‌های رشد، ترکیب لاشه، شاخص هپاتوسوماتیک و احشایی در آنها مورد مطالعه قرار گرفتند. در پایان دوره تغذیه نتایج حاکی از آن بود که شاخص‌های رشد از جیره‌های مختلف غذایی تاثیر نپذیرفته است و اختلاف معنی‌داری در شاخص‌های وزن نهایی، طول نهایی، ضریب چاقی، افزایش وزن، درصد افزایش وزن، ضریب رشد ویژه، رشد روزانه، ضریب تبدیل و کارایی غذا و نسبت بازده پروتئین مشاهده نشد (05/0<p ).  اما میزان پروتئین و چربی لاشه ماهیان تغذیه‌شده با جیرهMPp 60 و MPp 80به‌ترتیب در مقایسهباماهیان تغذیه ‌شده با جیره حاوی پودر ماهی به طور معنی‌داری کاهش و افزایش یافتند (05/0>p ). در این بررسی اختلاف معنی‌داری در شاخص هپاتوسوماتیک و احشایی ماهیان تغذیه ‌شده با جیره حاوی پودر ماهی و ماهیان سایر تیمارها مشاهده نشد(05/0<p ). به‌نظر می‌رسد که جایگزینی 80 درصد از مخلوط پروتئین‌های حیوانی و گیاهی به‌جای پودر ماهی بدون تاثیر منفی بر شاخص‌های رشد، شاخص هپاتوسوماتیک و احشایی در فیل ماهی در حال رشد، وجود دارد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Assessment of the effect of mixed replacement of animal and plant protein-based mixes on fish growth indices, body composition and somatic index of Huso Huso

نویسندگان [English]

  • Mir Hamed Sayed Hassani
  • Mirmasood Sajadi
  • Bahram Falahatkar
  • Ayoob Yoosefi
  • Ali Hallajiyan
  • Ali Hosseinpoorzolti
  • Mahmood Mohseni
  • Reza Gorbani
چکیده [English]

A mixture of vegetable and animal proteins (corn gluten, wheat gluten, processed soy flour, poultry by product, meat and bone meal and blood meal) that are chemically similar (protein, fat, carbohydrate and dry matter) and similar to amino acid profiles compred fish meal were replaced fish meal in diets with identical levels of protein (44%), energy (18 MJ /kg) at levels of  20, 40, 60 and 80% (MPP20, MPP40, MPP60 and MPP80). Juvenile Huso huso with average weight of 167± 6.5 g were fed diets to saturation and their growth indices, carcass composition, hepatosomic and visceral indexes were studied. The final weight, final length, condition factor, weight gain, body weight precent, specific growth rate, daily growth, feed conversion ratio and protein efficiency ratio were not affectrd with diets (p>0.05). Carcass protein of fish fed MPP60 and MPP80 were significantly decreased compared to fish fed diet based on fish meal, while fish carcass fat increased significantly in these fish (p<0.05). There was no significant difference in hepatosomatic and visceral index in fish fed diets based on fish meal (p>0.05). The results of this experiment showed that it is possible to replace 80% of a mixture of animal and vegetable proteins with fish meal without adversely affecting growth indices, hepatosomal and visceral index  of  Huso huso in growth rate period.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Huso huso
  • Animal and plant protein mix
  • Growth
  • Body composition
  • Hepatosomatic and Visceral index