اثر دو شکل معدنی ونانو ذره سلنیوم بر پارامترهای بیوشیمیایی عضله، سرم، دفاع آنتی‌‌اکسیدانی پس از مواجهه با کلرید جیوه در ماهی شانک زرد باله (Acanthopagrus latus)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

چکیده

جیوه با تولید رادیکال‌های آزاد اکسیژن و از بین بردن منابع آنتی ‌اکسیدان باعث ایجاد استرس اکسیداتیو می‌شود. مهم‌ترین کاربرد سلنیوم، نقش آن در ساختمان آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی از قبیل گلوتاتیون‌‌ پراکسیداز است و عملکرد آن حذف رادیکال‌های‌‌ آزاد و گونه‌های اکسیژن ‌‌فعال می‌باشد. هدف از این تحقیق بررسی تأثیر آنتی‌اکسیدانتی نانو ذرات سلنیوم و سلنیت سدیم بر پارامترهای بیوشیمیایی و دفاع‌‌آنتی‌‌اکسیدانی در ماهی شانک زرد باله (Acanthopagrus latus) در مواجهه با کلرید جیوه می‌‌باشد. دراین مطالعه تعداد 300 قطعه بچه‌‌ماهی با میانگین وزنی 3±25 گرم در پنج تیمار و با جیره‌‌غذایی سلنیت‌‌سدیم و نانو‌‌ذره‌‌سلنیوم با دو غلظت 1 و 5/1میلی‌‌گرم‌‌ برکیلوگرم به مدت 6 هفته تغذیه‌‌ شدند، سپس به مدت دوهفته در معرض کلریدجیوه با دوز تحت‌‌کشنده قرار گرفتند. در پایان از همه تیمارها نمونه‌های خون و کبد برداشت و فعالیت آنزیم‌‌های کبدی و آنتی‌‌اکسیدانی مورد سنجش قرارگرفتند. نتایج نشان‌‌ دادند که فرم نانوذره‌‌سلنیوم باعث افزایش فعالیت آنزیم‌‌های آنتی‌‌اکسیدانی گلوتاتیون‌‌پراکسیداز و کاتالاز، کاهش محتوای مالون‌‌دی‌‌آلدئید، آسپارتات‌‌آمینو‌‌ترانسفراز و آلکانین‌‌فسفاتاز شد (05/0>p). در طول دوره در معرض گذاری، فرم نانو ذره ‌‌سلنیوم در بالا بردن فعالیت آنزیم‌‌های آنتی‌‌اکسیدانی گلوتاتیون‌‌پراکسیداز و کاتالاز اثر بخش‌‌تر از شکل معدنی‌‌سلنیوم بود. کاهش محتوای ‌‌مالون‌‌دی‌‌آلدئید در کبد ماهیان تغذیه ‌‌شده با نانوذره‌‌ سلنیوم نشان‌‌دهنده کاهش پراکسیداسیون لیپید و کاهش استرس اکسیداتیو بود. فعالیت آنزیم‌‌های آلانین‌‌آمینوترانسفراز، آسپارتات‌‌آمینوترانسفراز و آلکالین‌‌فسفاتاز تحت تاثیر فلز جیوه درگروههای تغذیه شده با سلنیت‌‌سدیم نسبت به گروه‌‌های تغذیه شده با نانو‌‌ذره افزایش بیشتری داشت (05/0>p) و بالارفتن سطح این آنزیم‌ها در خون نشانه آسیب کبدی است. به طورکلی، افزودن نانو‌‌ذره‌‌سلنیوم در جیره غذایی پایه اثر بخشی بهتری از نظر شاخص‌‌های آنتی‌‌اکسیدانی در ماهی‌‌شانک‌‌زرد باله متعاقب مواجهه با کلرید‌‌جیوه داشت.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of sodium selenite and selenium nanoparticles on biochemical parameters of muscle, serum, antioxidant defense and exposure to mercury chloride in Acanthopagrus latus

نویسندگان [English]

  • Farhnaz Kiyanersi
  • Alireza Safahieh
  • Negin Salamat
  • Amirparviz Salati
  • Hossein Hooshmand
چکیده [English]

Mercury causes oxidative stress in the body by producing oxygen free radicals and destroying antioxidant sources. The most important application of selenium is its role in the construction of antioxidant enzymes such as glutathione peroxidase, the function of which is to eliminate free radicals and reactive oxygen species. The aim of this study was to investigate the antioxidant effect of selenium nanoparticles and sodium selenite on biochemical parameters and antioxidant defense in Acanthopagrus latus in the presence of mercury chloride. A total number of 300 fish (25±3 g) were randomly distributed in five groups according to diet: control, nanoSe and sodium selenite (1 and 1.5 mg/kg). Fish were fed with experimental diets for six weeks. They were then exposed to a sublethal dose of HgCl2 for two weeks. At the end of the feeding period and after exposure, blood and liver samples were taken from all treatments and the activity of liver enzymes and antioxidants were measured. After six weeks of feeding the results showed that the form of selenium nanoparticles improved growth performance, increased the activity of antioxidant enzymes GPX and CAT and reduced the content of MDA, AST and ALT (p<0.05). The results showed that the form of selenium nanoparticles was more effective than the inorganic form of selenium during the period of exposure in increasing the activity of the antioxidant enzymes GPX and CAT. Decreased MDA content in the liver of fish fed selenium nanoparticles indicated a reduction in lipid peroxidation and a reduction in oxidative stress. The activity of ALT, AST and ALP enzymes increased more in the groups fed with selenium sodium than in the groups fed with nanoparticles (p<0.05). This study showed that the addition of selenium nanoparticles to the basic diet was more effective in terms of growth and antioxidant indices in yellowfin porgy (A. latus) after exposure to mercury chloride.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Yellowfin porgy
  • Selenium nanoparticles
  • Sodium Selenite
  • Mercury