نانو ریزپوشانی پپتیدهای زیست‌‌فعال حاصل از آبکافت آنزیمی ضایعات میگو با پوشش ترکیبی نانولیپوزوم-کیتوزان و ارزیابی فعالیت ضد باکتریایی، آنتی‌‌اکسیدانی و ضد فشار خونی محصول

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

چکیده

هدف از مطالعه حاضر ارزیابی خواص مختلف پپتیدهای زیست‌‌فعال (با وزن کمتر از 3 کیلودالتون) نانوریزپوشانی‌‌شده با پوشش ترکیبی نانولیپوزوم و کیتوزان بود. به همین جهت، ضایعات مراکز فراوری و بسته‌‌بندی میگو با استفاده از آنزیم نئوتراز آبکافت و خواص ضدباکتریایی، آنتی‌‌اکسیدانی و ضد فشار خونی محصول در قالب پنج تیمار شامل P (پپتیدهای آزاد)، NP (نانولیپوزوم‌‌های حامل پپتید)، NP-CH-0.05 (نانولیپوزوم‌‌های حامل پپتید با پوشش 05/0 درصد کیتوزان)، NP-CH-0.01 (نانولیپوزوم‌‌های حامل پپتید با پوشش 1/0 درصد کیتوزان) و NP-CH-0.5 (نانولیپوزوم‌‌های حامل پپتید با پوشش 5/0 درصد کیتوزان) ارزیابی شد. نتایج نشان داد، همه تیمارهای تحقیق تا حد مشخصی خواص ضد باکتریایی، آنتی‌‌اکسیدانی و ضد فشار خونی دارند. تیمارهای P و NP در هر سه خاصیت، مقادیر تقریباً برابری ارائه کردند و خواص آنها اختلاف معنی‌‌داری نداشت (05/0<p). تیمارهای دارای پوشش کیتوزان به صورت معنی‌‌داری نسبت به تیمارهای P و NP خواص ضد باکتریایی، آنتی‌‌اکسیدانی و ضد فشار خونی بیشتری داشتند (05/0>p). در سه تیمار دارای پوشش کیتوزان، با افزایش میزان کیتوزان، هر سه خاصیت مذکور به صورت معنی‌‌داری افزایش یافتند (05/0>p). در بین تیمارهای تحقیق، بیشترین فعالیت مهار رشد باکتری‌‌های اشریشیاکلای، باسیلوس‌‌ سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس (به‌‌ترتیب 96/0±89/45، 75/0±82/34 و 45/1±67/49 درصد)، بالاترین نرخ مهار رادیکال‌‌های آزاد DPPH، ABTS و پراکسیداسیون لینولئیک‌‌اسید (به‌‌ترتیب 86/2±52/63، 29/0±91/73 و 11/2±06/89 درصد) و موثرترین خاصیت ضد فشار خونی (29/1±91/37 درصد) نیز مربوط به تیمار NP-CH-0.5 بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Nanoencapsulation of bioactive peptides from shrimp wastes enzymatic hydrolysis with combined coating of nanoliposome-chitosan and evaluation of antibacterial, antioxidant and antihypertensive activity of the product

نویسندگان [English]

  • Sakineh Yeganeh
  • Soheil Reyahnipool
چکیده [English]

The aim of this study was to evaluate the different properties of bioactive peptides (weight less than 3 kDa) nanoencapsulated with a combined coating of nanoliposome and chitosan. Accordingly, the wastes of shrimp processing and packaging centers were hydrolyzed using Neuterase enzyme and the antibacterial, antioxidant and antihypertensive properties of the product were evaluated in the form of five treatments including P (free peptides), NP (peptide-carrying nanoliposomes), NP-CH-0.05 (peptide-carrying nanoliposomes with a coating of 0.05% chitosan), NP-CH-0.1 (peptide-carrying nanoliposomes with a coating of 0.1% chitosan) and NP-CH-0.5 (peptide-carrying nanoliposomes with a coating of 0.5% chitosan). The results showed that all research treatments have certain antibacterial, antioxidant and antihypertensive properties. P and NP treatments provided almost equal values for all three properties and their properties did not differ significantly (p>0.05). Chitosan-coated treatments had significantly more antibacterial, antioxidant and antihypertensive properties than P and NP treatments (p<0.05). In chitosan-coated treatments, with increasing the amount of chitosan in the coating, all three mentioned properties were significantly increased (p<0.05). Among the research treatments, the highest growth inhibition activity of Escherichia coli, Bacillus cereus and Staphylococcus aureus (45.89±0.96, 34.82±0.75 and 49.67±1.45%, respectively), the maximum amount of inhibition of DPPH, ABTS and linoleic acid peroxidation (63.52±2.86, 73.91±0.29 and 89.06±2.11%, respectively) and also the most effective antihypertensive property (37.91±1.29%) were related to NP-CH-0.5 treatment.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Shrimp waste
  • Bioactive peptides
  • Nanoliposome
  • Antibacterial properties
  • Antioxidant activity