بررسی عادت غذایی فصلی بچه ماهیان سفید (Rutilus frisii Nordmann, 1840) انگشت‌‌قد در آبهای دریایی استان گیلان

نویسندگان

1 موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

2 پژوهشکده آبزی پروری آب‌های داخلی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران

10.22092/isfj.2023.128361

چکیده

هر ساله حدود 30 گونه ماهی اقتصادی در آبهای دریایی استان گیلان صید می‌‌شوند که مهم‌‌ترین آنها ماهی سفید (Rutilus frisii) است. این بررسی با هدف تعیین شاخص‌‌های غذایی، طیف غذایی و طعمه‌‌های غالب بچه ماهی سفید در قالب پروژه بررسی عادات غذایی ماهیان سفید و کفال ماهیان در سواحل گیلان صورت گرفت. نمونه‌‌برداری ماهیان با پره با چشمه 6 میلی‌‌متر از زمستان 1399 لغایت پاییز 1400 در سواحل تالش، انزلی، کیاشهر و چابکسر صورت گرفت. نتایج بررسی بر بچه ماهیان سفید دارای وزن بدن 5/14-31/0 (8/2±64/3) گرم، طول کل 120-3/34 (0/19±3/68) میلی‌‌متر و سن +0 الی +1 سال نشان داد، میانگین طول نسبی روده برابر 16/1-59/0 (10/0±78/0) است. شاخص تهی‌‌بودن روده در فصول بهار تا زمستان و کل سال به‌‌ترتیب 0، 0، 5، 0 و 1 درصد و میانگین شدت تغذیه در فصول بهار تا زمستان و کل سال به‌‌ترتیب 267±372، 151±360، 173±230، 689±581 و 302±2/356 تعیین شد که بین آنها تفاوت آماری وجود داشت (F=9.10, P<0.05) (05/0>p 10/9=F). در روده بچه ماهیان سفید (176 نمونه)، دتریت، جلبک رشته‌ای، 26 جنس فیتوپلانکتونی، 2 نوع زئوپلانکتون، 13 نوع کفزی و نیز ب تخم و لارو ماهی شناسایی شد که به‌‌ترتیب در حدود 10، 73، 62، 5، 86 و 2 درصد ماهیان مشاهده شدند. جنس‌‌های Cyclotella، Navicula و Nitzschia از فیتوپلانکتون‌‌ها به‌‌ترتیب در 60، 52 و 47 درصد و در بین کفزیان، خانواده گاماریده در 68 درصد ماهیان حضور داشتند. به‌‌ طور کلی، با توجه به شاخص‌‌ها و ترکیب و غالبیت غذایی، بچه ماهی سفید گونه‌ای کفزی‌خوار و متنوع‌خوار با شدت تغذیه خوب در سواحل گیلان بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Study of seasonal feeding habit in kutum (Rutilus frisii Nordmann, 1840) fingerling in seawaters of Guilan Province

نویسندگان [English]

  • A. Sarpanah 1
  • K. Abbasi 2
  • S. Khatib 2
  • S. Bagheri 2
  • Y. Zahmatkesh 2
  • J. Sabkara 2
  • M. Moradi 2
  • F. Madadi 2