بررسی کیفیت خوراک پرواری ماهیان قزل‏آلا در مزارع پرورش ماهی استان فارس

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

چکیده

این پژوهش برای ارزیابی وضعیت کیفی ترکیبات شیمیایی شامل رطوبت، پروتئین‏ خام، خاکستر خام، چربی خام، NDF (الیاف نامحلول در شوینده‏ خنثی) و ADF (الیاف نامحلول در شوینده‏ی اسیدی)، و امکان آلودگی به آفلاتوکسین و کپک در خوراک‏های پرواری ماهیان قزل‏آلای مورد استفاده در مزارع پرورش ماهی استان فارس و کارخانه‏های تأمین کننده خوراک ماهی انجام شد. از بین کارخانه‏‏هایی که سهم عمده در تأمین خوراک GFT1 و GFT2 مورد نیاز مزارع پرورش ماهی در استان فارس را دارند، میزان پروتئین‏ خام خوراکGFT1 وGFT2 کارخانه شماره 2، از نظر پروتئین‏ با سه کارخانه دیگر تفاوت آماری معنی‏داری دارد (05/0p<). تنها خوراک GFT1 تولیدی درکارخانه شماره 2 تأمین کننده حداقل میزان پروتئین‏ خام مورد نیاز ماهیان پرواری این گروه‏ها بود. میزان پروتئین‏ خام خوراک GFT3 و GFT4 مربوط به کارخانه‏های شماره 2 و 3 از کارخانه‏های شماره 1 و 4 (05/0p<) بیش‌تر بود، ولی همه کارخانه‏ها، تأمین‌کننده حداقل میزان پروتئین‏ خام مورد نیاز ماهیان این گروه بودند. نتایج بررسی آلودگی تمامی نمونه‏های خوراک‏های پرواری (GFT1, GFT2, GFT3, GFT4) مزارع پرورش ماهی و کارخانه‏های تأمین کننده این خوراک‏ها به آفلاتوکسین و کپک نشان داد که میزان آلودگی از حد استاندارد کم‌تر است. در مجموع، با توجه به ترکیب شیمیایی متفاوت نمونه‏های خوراک ماهیان پرواری موجود در مزارع، کارخانه‏های مختلف تأمین‌کننده خوراک و عدم تأمین نیاز ماهیان پرواری در سنین مختلف، پایش مستمر خوراک تولیدی در کارخانه‏های مختلف و ارائه رهنمودهای اصلاحی در جهت بهبود وضعیت تغذیه‏ای ماهیان پرواری الزامی است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Survey on feed quality of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) in fish farms of Fars Province

نویسندگان [English]

  • Abdolhamid Karimi
  • Mohammad hossein Ebrahimi
  • Mehrdad Zamanpoor
  • Mahmood Hafezeieh
  • Amanollah Solhjoo
چکیده [English]

This study was carried out to evaluate the qualitative status of chemical analysis including moisture, crude protein, crude ash, crude fat, NDF, (Insoluble fibers in neutral detergent) and ADF. (Insoluble fibers in acidic detergent), and the possibility of aflatoxin and mold contamination in fattening salmon feed used in fish farms in Fars province and fish feed supply factories. The obtained data were analyzed using SPSS software and Duncan test was used to compare the means of the data. The results showed that crude protein in feed GFT1 and GFT2 of factory No.2 had statistically significant difference (P<0.05) from other three factories. Only feed of a factory No. 2 provides the minimum amount of crude protein required for fish in these groups. The amount of crude protein in GFT3 and GFT4 related to factories 2 and 3 higher than that in factories 1 and 4 (p<0.05), but all factories have the minimum amount of crude protein needed by this group. The results of contamination of all samples of forage feed (GFT1, GFT2, GFT3, and GFT4) of fish farms and factories to aflatoxins and mold showed that the contamination rate is lower than the standard. In general, due to the different chemical composition of feed samples in fish farms, different feed supply factories and failure to meet the needs of fish at different ages, it is mandatory to continuous monitoring of feed produced in different factories and providing corrective guidelines to improve nutritional status of fattening fish.

کلیدواژه‌ها [English]

  • nutrition
  • feed
  • Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss)
  • fish rearing farm